Érdemes tudni

Mi történik?

Nagyobb essőzés és csőrörés alkalmával előfordul, hogy a víznyelők és csatornák képtelenek elvezetni a hirtelen megnövekedett vízmennyiséget. Ennek köszönhetően az Ön garázsába, pincéjébe folyik be a víz. Az is előfordulhat, hogy a víz szétfeszíti a szennyvízelvezető rendszert, melynek hatására nem csak tiszta essővíz, hanem szennyezett víz kerül az ingatlanába.

Meddig várjak? Majd elszivárog?

Azonnal cselekedjen! A kapillárisjelenség következtében a víz a ház falán felszívódik. Törekedjen arra, hogy a szerkezet minél kevesebb vizet tudjon felszívni. A kisebb vízmennyiség (4-9 cm) pár nap alatt általában el tud szivárogni, teljesen el fog tűnni.

Vízszivattyúzás, minden kiszívható? ÁLTALÁBAN NEM!

Amennyiben maradéktalanul szeretné a vizet eltávolíttatni, úgy érdemes előre gondolkodni! A nagy teljesítményű szivattyúk képtelenek a vizet 8-9 centiméternél alacsonyabbra leszívni, mert ilyenkor már túl sok levegőt szívnak be. Így érdemes már előre úgynevezett vízgyűjtő zsompot kialakíttatni, ahova a vízszivattyúnak a szívókosarát be lehet helyezni. Ezzel a minimálisra lehet csökkenteni az utómunkát. (pl. víz lapátolás) Szakembereink vállalják a vízgyűjtő zsomp kialakítását. Zsomp nélkül a tiszta vizet képesek vagyunk 2,5 cm-es szintig leszívni! Utána a károsult feladata a többi vizet eltüntetni akár a víz lapátolásával vagy más technikákkal.

Majd én veszek olcsón szivattyút! Lehet, hogy lassabb, de ugyan olyan jó…

Ez nem minden esetben van így. Sőt! Sok esetben hallottuk már azt, hogy volt szivattyú, de nem működött tovább 10 percnél. Több féle szivattyú létezik. A legtöbb vízszivattyú tiszta vízre van tervezve. Gondoljon bele, hogy egy elárasztott pincében mennyi szemét, kosz stb. található. A mentéseinknél használt vízszivattyúk gond nélkül átszívják 28 mm-ig a szennyeződéseket, és percenként 700-1.200 liter vizet tudnak kiszivattyúzni.

Kell fertőtleníteni?

Igen, főleg akkor, ha szennyvíz is keveredett a vízbe. Szakemberein erre is megoldást kínálnak.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS!

NE MENJEN A VÍZBE, ELŐSZÖR ÁRAMTALANÍTSON!

Sok esetben a szennyvíz is utat talál, így csak védőfelszerelésben szabad a vízbe menni!

A szivattyúzás benzinmotoros vízszivattyúval történik, mely mérgező kipufogógázt termel. Minden esetben tartsa be a szakember utasításait. A kezelőszemélyzeten kívül senki nem tartózkodhat a munkaterületen. Továbbá nagyon fontos, hogy a helyiség szellőztethető legyen! A helyiségbe bemenni csak akkor lehet, ha erre a szakembereink engedélyt adnak!

Az elárasztott területet fertőtleníteni kell akkor, ha szennyvíz is jelen volt!